maanantai 30. elokuuta 2010

Mistä tunnistan maailmanlopun?

Maailmanlopuksi eli apokalypsiksi määrittelisin tässä yhteydessä tilanteen, jossa järjestäytyneet yhteiskunnat romahtavat. Osittaisessa apokalypsissa eli puolikkaassa apokalypsissa osa järjestäytyneistä yhteiskunnista romahtaa. Tämä luontaisesti tarvitsee keskimääräistä isomman katastrofin. Milloin sitten kannattaa ruveta pelkäämään pahinta. Pohditaanpa sitä seuraavassa.

Ydinsota tai ydinräjähdys
Tämä 50-lukulainen lähestymistapa on itseasiassa aika epätodennäköinen syy maailmanlopulle. Ydinsota esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä tekisi kyllä melkoista hallaa paikallisesti, mutta ei se koko palloa todennäköisesti asumiskelvottomaksi muuttaisi. Lisäksi vaikka USA ei olekaan ainakaan lähiaikoina tunnettu erityisen tehokkaasta sodankäynnistä, sikäläisillä on kuitenkin varmasti tarpeeksi kuteja paukauttaakseen jokaisen Kiinalaisen hermokeskuksen tuhannen päreiksi. Sota olisi tällöin lyhyt ja kovin yksipuolinen. Sama varmaan tapahtuisi kaikkialla muualla. Paha on sotia, jos maan jokainen asukas on mutantti tai vainaa.

Ydinräjähdys olisi myös vain melko paikallinen onnettomuus, joskin hyvin vittumainen sellainen (vrt. Tsernobyl). Jos kaikki ydinvoimalat poksahtaisivat kerralla, jonkinlainen apokalypsin poikanen saattaisi kyteä ilmassa, mutta veikkaisin että norsut kasvattavat siivet ja alkavat livertää ennen kyseistä tapausta. Sitä paitsi ydinräjähdykseltä suojautumisen vuoksi kirjoitettu blogi jäisi melko lyhyeksi:

1. Merkitse räjähdyspaikka karttapallolle.
2. Käännä palloa 180 astetta.
3. Varaa lentolippu mahdollisimman lähelle kohdassa 2 paikannettua kohtaa.
4. Vetäise naamariin kourallinen joditabletteja ja matkaa lentokentälle.

Ilmastonmuutos
Tämä on jo astetta todennäköisempi. Sinällään parin asteen lämmönnousu tuskin saa kovin pahaa jälkeä aikaan, mutta pari oikein ajoitettua hirmumyrskyä, tulvaa, merivirran pysähtymistä (Golf-virta ja Etelä-Amerikan kumpuamisvirtaus nyt esimerkiksi) ja pahemmanlaatuinen sadonmenetys parina vuonna peräkkäin riittäisi varmaankin vallan mainiosti syöksemään ihmiskunnan pari vuosituhatsataista taaksepäin. Jos esimerkiksi pelkkä Golf-virta pysähtyisi, muuttuisi koko Pohjois-Eurooppa melko asumiskelvottomaksi. Muutaman miljoona ihmistä pitäisi muutta kohtalaisella kiireellä jonnekin muualle. Jos samaan aikaan esimerkiksi Yhdysvalloissa olisi tavallista huonompi satovuosi, monsuunikausi jättäisi tulematta Aasiassa ja Väli-Amerikassa kävisi hurrikaani tuhoamassa soijaviljelmiä (mikä puolestaa nostaisi lihan hinnan pilviin ympäri maailmaa), oltaisiin todennäköisesti hyvin lähellä isompia sotia, kansannousuja, anarkiaa ja siinäpä se sitten olisikin.

Pörssiromahdus
Kuulostaako kaukaa haetulta? Mietitäänpä. Jos koko pörssimaailma yht'äkkiä syystä tai toisesta romahtaisi ja raha menettäisi täysin arvonsa. Mitäs sitten? Kukaan ei saisi myytyä mitään kenellekään, ihmisille ei voitaisi maksaa palkkaa (tai voitaisiin, mutta yhtä hyvin voitaisiin antaa ihmisille vaikka pussillinen kiviä), eikä kukaan voisi ostaa mitään. Järjestäytynyt yhteiskunta kutistuisi olemattomiin nopeammin kuin minkään luonnonmullistuksen vaikutuksesta.

Ihmisten yhteiskunnat nojaavat siihen, että numerot tietokoneiden näytillä vaihtavat omistajaa. Numeroita kutsutaan varallisuudeksi tai voitoksi tai miksi ikinä, mutta mitään konkreettista rahaa ei ole koskaan ollut olemassa eikä koskaan tule olemaankaan. Varallisuuden voi sentään jossain määrin ymmärtää, jos vaikka omistaa talon tai jotain. Mutta sitten on yrityksiä, jotka pyörittävät hillitöntä liikevaihtoa myymällä jotain aivan olematonta, esimerkiksi huonekaluja jonnekin Habbo-hotelliin. "Liiketoimintamme on vakaalla pohjalla. Myymme ihmisille ykkösiä ja nollia. Hyvä bisnes." Joo. Ja ostokset maksetaan luottokortilla, jolloin luottofirma tekee voittoa sillä, että ostaja ostaa ykkösiä ja nollia olemattomalla rahalla, jota ei itse omista ja jota ei ollut olemassakaan, ennen kuin ostaja näpytteli muovikortin numeron ykkösiä ja nollia kauppaavan firman kotisivuille. Ja pörssimeklarit ovat innoissaan, kun isoja numeroita siirrellään. Älyvapaata touhua. Jos tämä touhu romahduttaa ihmiskunnan, niin henkilökohtaisesti kutsuisin sitä evoluution idioottikarsinnaksi. (Ja miksi näissä pitää vielä olla idioottimaisia rajoituksia. Jos kerran tilin saldo on pelkkiä numeroita, miksei summaa saa itse päättää? Pöhköä.)

Meteori
Nykyteorian mukaan tämä on ollut osasyyllinen ainakin yhdessä isossa sukupuuttoaallossa maapallon historiassa. Meteori todennäköisesti huomattaisi hyvissä ajoin, jolloin positiivisena puolena meteorin iskuun ehditään varautua. Negatiivisena puolena tämä todennäköisesti synnyttäisi massapaniikin ja aiheuttaisi todennäköisesti ihmiskunnan romahtamisen jo ennen varsinaista iskua ihan vain puhtaan, primitiivisen pakokauhun voimalla. Tehokas vaihtoehto.

Useat yhtäaikaiset tulivuorenpurkaukset voisivat saada aikaan samantyyppisen reaktion kuin meteori. Ts. ilmakehään vapautuisi runsaasti tuhkaa, joka pimentäisi auringon, tekisi talvista sietämättömän kylmiä ja tappaisi suuren osan syötävistä (ja syömäkelvottomistakin) kasveista. Nälkä on varma keino saada apokalypsi aikaan, sillä nälkä ajaa epätoivoisiin tekoihin, epätoivoiset teot kaatavat hallituksia ja siinä sitä sitten ollaan.

Aurinko
Jos säteily lisääntyy, täällä kärvennytään. Jos se vähenee, täällä jäädytään. Huonoja vaihtoehtoja molemmat. Oikeastaan aika huono vaihtoehto tämän blogin kannalta, sillä tällöin me todennäköisesti kuollaan kaikki ja nopeasti. Sama tapahtuu, jos ilmakehän koostumus muuttuu äkkiä radikaalisti. Ei siis juututa näihin liikaa.

Juomavesi loppuu
Todennäköinen syy, ainakin tällä saastumisvauhdilla. Liittyy osittain ilmastonmuutokseen, sillä ilmaston lämpeminen lisää haihtumista ja sitoo makean veden pilviin ja ilmaan. Merivedestä voidaan tehdä juomavettä, mutta se on kallista ja hidasta. Tämän vuoksi se ei ole kehitysmaiden käytettävissä ja siinähän se ongelma piileekin. Ajatellaanpa, että Afrikasta loppuu juomakelpoinen vesi ja miljardi ihmistä alkaa vaeltaa pohjoisempaan etsimään vettä. Todennäköisesti sakki tuo mukanaan iloisen liudan ripuleita juotuaan likavettä. Janoiset ihmiset ovat tutkitusti epätoivoisia, harhaisia ja agressiivisia. Euroopassa asuu noin 700 miljoonaa ihmistä, eli jokaista eurooppalaista kohden tänne paukahtaisi noin 1,42 afrikkalaista. Nehän jyrää meitin ja sitten eletäänkin jo lopun aikoja.

Supervirus
Todennäköinen syy. Todennäköisin kandidaatti supervirukseksi on mutatoitunut influenssavirus. Muistatteko sikainluenssan ja lintuinfluenssan? Niistä ei kohuttu täysin turhan takia, vaikka tuolloin selvittiinkin säikähdyksellä. Lintujen influenssavirus ei nimittäin vaadi kuin pari mutaatiota ja siitä saadaan aikaan ihmisten influenssa, jolle kenelläkään ei ole minkäänlaista immuunivastetta. Vastoin yleistä (?) käsitystä, viruksiin ei ole olemassa tehokasta lääkettä ja sellaisen kehittäminen on hyvin vaikeaa. Esimerkiksi jokin reipas norovirus tai vastaava ripuli voisi myös olla kohtuullinen kandidaatti supervirukseksi.

Antibioottiresistentti bakteeripuolella on myös aika todellinen hasardi, joskin vähän pienempi sellainen kuin supervirus. Esimerkiksi salmonellan, enterohemoraagisen Escherichia colin (EHEC),  kolerabakteerin tai tuberkuloosibakteerin muuttuminen täysin antibiooteille resistentiksi voisi aiheuttaa melkoista tuhoa ihmiskunnan riveissä. Antibioottiresistentissä on kuitenkin yksi positiivinen puoli: se on ainakin osittain palautuva. Bakteerit eivät ilmeisesti mielellään kanna ylimääräistä geenimateriaalia mukanaan ja dumppaavat antibioottiresistenssigeenit heti, jos eivät muutamaan miljardiin sukupolveen (eli pariin viikkoon otollisissa kasvuoloissa tai jotain sinne päin) kohtaa antibiootteja. Jos siis ihmiskunta malttaisi olla käyttämättä antibiootteja esimerkiksi kymmeneen vuoteen ja sitten löytäisi ne uudelleen, bakteerit todennäköisesti heittäisivät jälleen penisilliinen kohdatessaan henkensä hyvinkin tehokkaasti.

Joku muu, mikä?
Rajansa se on minunkin mielikuvituksellani. Kannattaa siis pitää mielessä myös yleiset apokalypsin merkit ja reagoida ajoissa. Toiminta on hyvä alkaa jos:
1. Rahan arvo alkaa laskea tai nousta niin voimakkaasti, että lähikauppa alkaa ottaa vastaan esimerkiksi kotikasvatettuja omenia ja vaihtamaan sen itse leipomaansa leipään.
2. Ulos mennessä alat automaattisesti tarkistamaan sään äkillisten lumisateiden, tornadojen, tulvia aiheuttavien vesisateiden tai muiden henkeä uhkaavien sääilmiöiden varalta.
3. Uutiset peruutetaan telkkarissa, koska koko uutistiimi on flunssassa eilisen influenssaviruksen etenemistä käsitelleen uutispätkän jäljiltä jutun kuvaajan aivastettua vessassa käydessään.
4. Panttaat sähkökitarasi/arvokorusi/urheiluautosi saadasesi vuoden vesilaskun maksettua.
5. KABUUM!!!!!!

2 kommenttia:

  1. Ansiokkaaseen analyysiin oli meteoriittien kohdalle osunut pahemmanlaatuinen virhe: mahdollisesti maata uhkaavaa asteroidia* ei välttämättä havaittaisi kuin vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa. Maata potentiaalisesti uhkaavia asteroideja ja muita taivaankappaleita on pyritty kartoittamaan, mutta vain suhteellisen pientä osaa taivaasta pystytään jatkuvasti valvomaan. Jotain kertoo sekin, että 2000-luvulla kolme isompaa meteoriittia on iskeytynyt maahan ja kaksi näistä havaittiin vasta ilmakehässä.

    * Meteoriitiksin kutsutaan tälläistä kappaletta vasta, kun se on pudonnut maahan - typerää pilkunviilausterminologiaa, mutta kuitenkin

    VastaaPoista
  2. Hitto, fail. No, siinä tapauksessa asteroidin (vai meteorin tässä tapauksessa?) aiheuttama tulimeri ja auringon pimeneminen olisi itse asiassa aika todennäköinen apokalypsin lähde. Kiitos korjauksesta.

    VastaaPoista