maanantai 27. syyskuuta 2010

Mitä kannattaa hamstrata, osa 1.

Ihmisluonnon ihanuuden huomioonottaen ensimmäinen järjestäytyneen sivilisaation romahtamista seuraava asia on silmitön ryöstely. Kun esivalta menettää otteensa ja viidakon lait palaavat ainoiksi noudatettaviksi ohjenuoriksi, kuka tahansa voi vihdoin omistaa mitä tahansa haluaa. Kannattaa kuitenkin katsoa tarkkaan, mitä hamstraa. Taulutelkkarit kannattaa ehkä suosiolla jättää sinne Citymarketin hyllyyn, sillä ilman tv-toimitusta tai sähköä sillä ei  tee juuri mitään. Monista elämisen kannalta järkevistäkin asioista tulee todennäköisesti pulaa, joten mistä sitten kannattaa rynnätä tappelemaan? Itsestäänselvyydet ovat itsestäänselvyyksiä, joten ei nyt paneuduta ihan hirveästi esimerkiksi säilykkeiden ja näkkileivän ihanuuteen (paitsi että muistakaa lapset, että otatte purkinavaajan mukaan). Myöskin visiitti lähimpään Partioaittaan teltta, makuupussi tms. mielessä on ihan hyvä idea. Mutta katsotaanpa nyt vähän kauemmas tulevaisuuteen. Mistä asioista tulee ihan oikeasti olemaan evolutiivisesti hyötyä.

Lääkkeet
Lääkkeistä tulee aika nopeasti kohtalaisen arvokasta kauppatavaraa, kun jo paljon mainostetut ystävämme bakteerit pääsevät bailaamaan ilman länsimaista hygieniaa. Siis: antibiootteja. Henkilökohtaisesti tunkisin lääketukkuun etsimään injektioversioita mukaan ainakin jokusen pullon. Ei suinkaan siksi, että aikoisin tökkiä ketään neulalla vaan siksi, että injektiopullossa on yleensä isommat voltit kuin tableteissa. Esimerkiksi lehmäkoko penisilliiniä riittää useammalle ihmiselle kuin pakettiin V-peniä ja vie saman verran tilaa. Jos ei tiedä antibiooteista mitään eikä mukana ole lääketieteen ammattilaista, kannattaa ottaa mieluummin paria laatua runsaasti kuin kaikkea vähän. Miksikö? Jos mukana on pelkkiä pinkkejä tabletteja ja joku sattuu vetäisemään niitä reippaammin ja kuolee, on sama skenaario huomattavasti helpompi välttää, jos mukana on pelkkiä pinkkejä pillereitä eikä turkooseja, valkoisia, keltaisia, kulmikkaita, pyöreitä, kapseleita... Lisäksi pärjää paljon vähemmällä lähdemateriaalilla. Toiset kaksi tärkeintä mukaantemmattavaa lääkettä ovat mielestäni kortisoni ja kipulääkkeet. Kortisoni on kovaa kauppatavaraa apokalypsin ensimmäisessä vaiheessa, jossa pitkäaikaissairaat (esim. astmaatikot) eivät ole vielä heittäneet lusikkaansa nurkkaan. Kipulääkkeet taas, no, ne hoitavat kipua. Oletko nainen? Kuvittele synnytys ilman minkäänlaista kivunpoistoa. Mitä olisit tällöin valmis maksamaan yhdestä buranasta? Oletko mies? Kysy vaimoltasi. Oletko homo? Kysy äidiltäsi. Oletko orpo homo? No, kysy facebookissa. Jos et ole facebookissa, niin iso, iso kunnianosoitus siitä. Tällöin voit paremman puutteessä kysyä vaikka minulta, jos et ylempään viitaten fiksuna ihmisenä vastausta jo päätellyt.

Kirjat
Erityisesti ja ehdottomasti kannattaa ottaa mukaan, säilöä ja vaalia kirjoja ja lukutaitoa. Usko minua, sillä teet palveluksen tuleville sukupolville. Harkintaa kannattaa kuitenkin hieman käyttää. Jos keskitytään toistaiseksi järkeviin ja käyttökelpoisiin kirjoihin, kannattaa etsiä niteitä suunnillen seuraavilla ohjenuorilla:
Jos oletetaan, että alkajaisiksi on helpointa palata metsästäjä-keräilijäksi, kannattaa hankkia kirjoja, jotka tekevät muutoksen mahdollisimman helpoksi. Esimerkiksi sieniä on paljon helpompi opetella tuntemaan sienikirjan avustuksella kuin yrityksen ja erehdyksen kautta. Kalastaminen on sinällään kohtuullisen yksinkertaista, mutta jo pelkästään vavan, kohon ja ongenkoukun vääntäminen tyhjästä käyttäen luuta, puuta tai vastaavaaa materaalia ei välttämättä onnistu ilman jonkinlaista "Kivikausi Tahmanäpeille" -opasta. Ansastaminen onnistuu myös aika yksinkertaisin välinein, mutta jokin "Rautakauden ansat värikuvina" helpottaa silti elämää erityisesti, jos mukana ei ole yhtään metsästäjää. Suunnistamista helpottavat huomattavasti karttakirjat, purjehtimista purjehdusoppaat jne. Lisäksi esimerkiksi saippuan tekeminen on hyvä pystyä tarkistamaan jostakin, sillä ainakaan allekirjoittaneella ei ole mitään heittää lonkalta.

Tietotaito
Kyllä tätäkin vielä löytyy maailmasta. Jokainen osaa jotakin. Kannattaa siis valita possensa tarkoin. Mutta perehdytään tähän tarkemmin myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Hetkinen, minä en nyt ymmärtänyt tuota selitystä sille, miksi penisilliiniä kannattaa ottaa paljon muutamaa laatua kuin vähän kaikkea. Jos joku potkaisee tyhjää syötyään pinkkejä pillereitä, niin eikö silloin ole positiivisempaa, että on jotain muitakin kuin vain niitä pinkkejä, etteivät kaikki potkaise tyhjää?

    VastaaPoista